29. lokakuuta 2012

PALSTERNAKKARAVIOLIT HAVUVOILLA

Tässä annoksessa yhdistyy kaksi rakkauttani: kotoinen syysmetsä sekä italialainen intohimo.





Raaka-aineet
(4:lle)

Pastataikina:
3–4 dl durumjauhoja
1 kananmuna
tilkka vettä

Keittämiseen vettä ja tuntuvasti merisuolaa.

Uutetut kuusenoksat (käytetään täytteen liemenä):
pieni nippu kuusenoksia (n. 4–5 pienehköä oksaa)
vettä niin, että oksat peittyvät

Täyte:
2 isoa palsternakkaa
ripaus valkopippuria ja suolaa
100 g paahdettuja villihasselpähkinöitä
pari lusikallista ricottaa
loraus luomukermaa
2 dl uutettua kuusivettä

Havuvoi:
reilu nokare kirnuvoita
1–2 kuusenoksaa

Valmistusohjeet

  • Aloita uutetusta kuusivedestä. Se kannattaa valmistaa mielellään jo edellisenä päivänä. Kiireiselle kokille toki riittää muutama tunti, mutta seuraavaan päivään odottaminen takaa intensiivisen ja aromikkaan maun.
  • Puhdista ja huuhtele huolellisesti tuoreet, vastapoimitut kuusenoksat. Kiehauta vesi ja lisää oksat. Anna kiehua hiljalleen parikymmentä minuuttia. Jäähdytä liemi ja siivilöi ennen käyttöä.

VINKKI! Voit myös pakastaa liemen ja käyttää myöhemmin vaikkapa risoton tai kasviskeittojen pohjana. Se tuo myös mahtavaa makua talvisiin pataruokiin. Jos et syystä tai toisesta saa käsiisi kuusenoksia, kokeile rosmariinia.
  • Valmista sitten pastataikina. Kaada jauhot työpöydälle ympyrän muotoon. Riko keskelle kananmuna. Painele kananmuna käsin jauhojen sekaan. Lisää vähitellen vettä ja sekoita taikinaksi. Vaivaa taikinaa voimakkaasti, jotta saat siihen hyvän sitkon. Peitä valmis taikina kelmulla, sillä se kuivahtaa helposti.
VINKKI! Muna-allergikot ja vegaanit voivat valmistaa taikinan jättämällä kananmunan pois.

  • Paahda pähkinät kuumalla, kuivalla pannulla. Paahtaminen voimistaa niiden ihanaa makua. Jos pihapiiristäsi ei satu löytymään villipähkinöitä, toki myös niiden kaupoissa myytävät serkukset käyvät. Paahtamisen jälkeen rouhi pähkinät. 
  • Kuori ja paloittele palsternakka. Hieman puumaista keskiosaa ei tarvitse poistaa, vaan sen voi huoletta heittää mukaan. Näin tulee hyödynnettyä koko mukula. Keitä pehmeiksi, kaada keitinvesi pois ja laita palat tehosekoittimeen. Jos et omista blenderiä, homma hoituu helposti sauvasekoittimella kattilassa.
  • Lisää palsternakkojen sekaan puolet pähkinärouheesta (säästä loput tarjoiluun), kuusiliemi sekä loraus kermaa. Aja tasaiseksi. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Tarkista maku ja lisää lopuksi ricotta. Sekoita.

VINKKI! Vegaani vaihtaa kerman esimerkiksi soija- tai kaurakermaan. Ricotalle löytyy vegaanivaihtoehto soijajuustosta.

  • Kauli pastataikina ohuiksi levyiksi. Kätevimmin tämä käy pastakoneen avulla. Asettele levyille vieretysten täytenokareita, nosta toinen levy päälle ja painele varovasti ilmat välistä pois. Leikkaa raviolipaloiksi ja siisti tarvittaessa reunat veitsellä. Keitä suolatussa vedessä kaksi minuuttia.
  • Sulata kirnuvoi pannulla ja lisää kuusenoksat. Ruskista voi. Siivilöi halutessasi oksat pois ennen tarjoilua.
  • Kokoa annos: asettele raviolit lautaselle, kaada päälle havuvoi ja ripottele pinnalle pähkinärouhetta. Koristele annos havunoksilla. Nauti!

KYYTIPOJAKSI suosittelen Cono Surin Pinot Noiria. Kevyt punaviini sopii raviolien seuraan sulavasti.





PS. Tällä reseptillä osallistuin Winestaten järjestämään Cono Sur -kisaan, jossa etsitään parasta kasvisruokareseptiä. Ohjeessa on tarkoitus maistua kauden maut sekä luonnonantimet. Olisin kovin kiitollinen, jos annat Portobellolle äänesi!
Äänestämään pääset tästä.











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti