10. tammikuuta 2012

MUISTELOT JUHLAVASTA JOULUSTA - OTTEITA ALKURUOKAPÖYDÄSTÄ

Joulu meni jo, mutta vuoden kauneinta juhlaa kelpaa muistella yhä.



Jouluna kokoonnuimme lapsuudenkotiini perheen pariin. Mansikkatien moderni juhlamenu sisälsi amuce-bouchen kuohuvan kera, hienostuneen alkukeiton sipulista crossinin kanssa, alku- ja pääruokapöydät, suomalaisia pientilajuustoja, jälkkärin sekä petits foursit.

Alkuun maistelimme espanjalaista luomucavaa, jonka viehkeään paahteisuuteen ihastuin aiemmin syksyllä. Parés Baltà Brut 'b' (9,60€/Alko) on erittäin kuiva, jolle terävät hapot antavat pirskahtelevaa ryhtiä. Kuohuvan kylkeen sopi amuce-bouchet eli pienet suupalat, jotka tällä kertaa olivat manteleilla täytettyjä virheitä oliiveja.

MANTELIOLIIVIT
RESEPTI 4-6:lle

Raaka-aineet:
1 prk isoja, vihreitä oliiveja (kivettömiä)
n. 150 g kuorittuja, kokonaisia manteleita
suolaa
  • Paahda mantelit kuivalla pannulla kullanruskeiksi. 
  • Ripottele päälle suolaa ja anna jäähtyä. 
  • Täytä oliivit manteleilla.



Illallisemme jatkui sipulikeitolla, jonka ohjeen äiti oli bongannut jostain lehdestä. Lempeänmakean keiton kanssa joimme Spy Valley Gewurztramineria vuodelta 2010 (13,20€/Alko). Uudessa-Seelannissa tehty valkoviini on todellinen löytö! Nimensä viini on kuulemma saanut viinitilan läheisestä satelliittien tarkkailuasemasta. Puolikuivassa valkkarista on aistittavissa litsiä ja limeä.

Alkuruokapöydästä löytyi monenlaisia herkkuja: mätilajitelma lisukkeineen, tuorejuustolla täytettyjä kylmäsavulohirullia ja rucolaa, kokonaisia rapuja sitruunalla, pähkinäistä vihersalaattia, leipäjuustoa itsetehdyllä lakkahillolla, marinoituja sieniä sekä erilaisia kylmä- ja lämminsavukaloja.




KYLMÄSAVULOHIRULLAT TUOREJUUSTOLLA
RESEPTI (Määrät riippuvat syöjistä)

Raaka-aineet:
Kylmäsavulohta ohuina siivuina
Tuorejuustoa
Tilkka kermaa
Tuoreita yrttejä
Rucolaa
Pippuria, suolaa

  • Asettele lohisiivut limittäin laataksi tuorekelmun päälle.
  • Notkista tuorejuusto (esim. Creme Bonjourin Savulohi & Piparjuuri) tilkkasella kermaa. Pilko sekaan tuoreita yrttejä, kuten tilliä ja persiljaa.
  • Levitä seos lohilaatan päälle.
  • Rouhi pinnalle pippuria ja suolaa.
  • Kääri kelmun avulla tiukalle rullalle ja anna rullan jäätyä pakastimessa muutaman tunnin.
  • Leikkaa kohmeisesta rullasta annospaloja juuri ennen tarjoilua ja nauti rucolan kanssa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti