8. helmikuuta 2013

SUPERHYVÄ SUNNUNTAIRUOKA

Parasta viikonlopussa on kiireetön kokkailu hyvässä seurassa.



Teininä sunnuntait tuntuivat tylsiltä, kun kotikylässäni ei ollut kerrassaan mitään tekemistä. Sittemmin sunnuntai on perheemme yhteisenä vapaapäivänä noussut yhdeksi viikon lempipäivistä. Tekemättömyys tekee toisinaan terää!

Parasta on sunnuntaipäivälliset (tosin meidän aikataululla niitä voitaisiin kai kutsua illallisiksi, kun pöytä on katettuna usein vasta noin iltakahdeksan kieppeillä). Viime sunnuntaina testasimme Jamie Oliverin ohjetta kirjasta Jamien 30 minuutin ateriat. Olen huono noudattamaan ohjeita grammatarkasti, joten näitäkin reseptejä tuunasimme hieman. Ruoanlaittoa ei pidä ottaa turhan vakavasti, vaan on soveliasta soveltaa ohjeita kaapista löytyvien raaka-aineiden mukaan.

Tässä ohjeet kuitenkin alkuperäisessä muodossaan:

AASIALAINEN UUNILOHI (4:lle)

Raaka-aineet:
2 cm:n pala tuoretta inkivääriä
2 valkosipulinkynttä
1 pieni punasipuli
1/2 punaista chiliä
1 rkl soijakastiketta
2 limeä
4 nahallista lohifileetä
kiinalaista viismaustetta
oliiviöljyä
  • Kuori ja paloittele inkivääri, chili sekä sipulit. Hurauta ne tahnaksi tehosekoittimessa soijakastikkeen ja limemehun kanssa.
  • VINKKI! Kiinalaisen viismausteen sijaan käytimme mustapippuria ja suolaa.
  • Valuta uunivuokaan öljyä sekä kastiketahna. Lisää lohet ja paista 180-asteisessa uunissa, kunnes kala on kypsää.
NUUDELILIEMI
Raaka-aineet:
4 kevätsipulia
1–2 punaista chiliä
2 valkosipulinkynttä
2 cm:n pala tuoretta inkivääriä
1 tl viisjauhetta
3 tl maissijauhoa
1 kanaliemikuutio
200 g sokeriherneen palkoja
soijakastiketta
200 g munanuudeleita
  • Pilko sipulit ohuiksi siivuiksi. Kuullota kasarissa chilin, inkiväärin sekä valkosipulin kanssa.
  • Lisää kasariin noin yhdeksän desiä kanalientä (me käytimme kasvislientä). Suurusta maissijauheella (me skippasimme tämän kohdan). Mausta.
  • Lisää soijakastike sekä herneenpalot (me käytimme haricot verts-papuja).
  • Kiehauta lopuksi liemessä nuudelit al denteksi. (Soba-nuudelit sopivat hyvin!)
PAVUNITU-MANGOSALAATTI
Raaka-aineet:
iso nippu korianteria (me laitoimme kaksi!)
400 g pavunituja
100 g cashewpähkinöitä
juoksevaa hunajaa
1/2 punainen chili
1 kypsä mango
soijakastiketta
seesamiöljyä
1 lime
(me lisäsimme vaaleita ja tummia seesaminsiemeniä paahdettuina)
  • Hienonna korianteri pavunitujen sekaan. Lisää kuutioitu mango ja chili.
  • Paahda pähkinät pannulla, anna jäähtyä hieman ja sekoita joukkoon hunaja.
  • Lisää pähkinä-hunajaseos salaattiin.
  • Kaada päälle limenmehu, soijakastike sekä öljy. Mausta halutessasi pippurilla ja suolalla.


Aterian kyytipojaksi sopii mutkitta vaikkapa jamakalainen Red Stripes -olut, jonka raikkaus ja hedelmäisyys tasapainottaa tulisia makuja mukavasti.

PS. Muistathan, että yhdelle onnekkaalle on luvassa herkkukori. Osallistu arvontaan täällä!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti