10. elokuuta 2011

KOTIMAISIA KALAHERKKUJA: RAVINTOLA LASIPALATSI

Loistava lounas ja keskustelua kaloista. 


Meillä oli ilo osallistua viimeviikkoiseen ruokabloggaajien tapahtumaan, jonka Ravintola Lasipalatsi järjesti osana elokuun alussa alkaneita Kalaviikkojaan.

Iloinen aamupäivämme alkoi Kauppatorilta, jossa aamukahvien hörppimisen lomassa saimme jututtaa Lasipalatsin luottokalastaja Jari Tainiota. Tainiolta kuulimme huolestuttavia uutisia kotimaisen kalan tilasta. Kalojen kasvatuksen myötä ammattikalastajien määrä on romahtanut. Peruskaloja, kuten kuhaa, voi olla vaikea saada ja siksi sen kilohintakin on pysynyt korkeana jo pitkään. Toisaalta ravintoloitsijat ovat alkaneet arvostaa myös nk. roskakaloiksi leimautuneita lajikkeita, kuten vaikkapa särkeä, silakkaa ja lahnaa. Tainio on muuten kehittänyt mainion tuotteen kalan harvemmin käytetystä osasta: hän savustaa selkärangasta lohiribsejä, joista on kuulemma tullut oikea hittituote.

Toritunnelmista siirryimme Lasipalatsin ravintolaan, jossa tutustuimme Pro Kala Ry:n toimintaan toiminnanjohtaja Katriina Partasen johdolla. Yhdistyksen tarkoituksena on lisätä kuluttajien kalatuntemusta sekä edistää kotimaisen kalan käyttöä. Kalat sisältävät useita terveydelle hyödyllisiä ainesosia, kuten D-vitamiinia sekä monityydyttymättömiä rasvahappoja, joista saatava hyöty peittoaa moninkertaisesti median viime aikoina esiin nostamat terveysriskit.

Tietoiskun jälkeen saimme nauttia lumoavan lounaan, joka oli keittiömestari Petri Simosen käsialaa. Australialaisen Peter Lehmannin viinejä meille esitteli ravintolatoimenjohtaja Tiina Ropponen. Mukana oli myös toimitusjohtaja Joonas Keskinen. Kolmikko huolehti hyvästä tunnelmasta ja heidän kanssaan oli kiva jutustella niin ruuasta kuin viineistäkin. Erityisen mukavaa oli tutustua muihin bloggaajiin ja jakaa kokemuksia heidän kanssaan.


Kilistelimme ruokailun käyntiin harvinaisella shiraz-rypäleestä valmistetulla kuohuviinillä. Uusi tuttavuus oli mielenkiintoinen. Alkuun tarjoiltiin lajitelma Kalaviikkojen alkuruokia. Erityisesti mieleemme jäivät kylmäsavuloheen kääritty graavisiika sekä kalakukkonen etikkamuikkujen ja tillikurkkujen kera.

Pääruuiksi valitsimme sampea tryffeliöljyllä ja maa-artisokkakastikkeella sekä chorizolla ja sinisimpukkakastikkeella viimeisteltyä nieriää, joka sai seurakseen kampasimpukoita. Molemmat annokset olivat erittäin maittavia. Niiden kyytipoikina maistelimme vuoden 2010 rieslingiä sekä Layers White –valkoviiniä, joka on viiden rypäleen sekoitus. Viinit olivat raikkaita ja sopivat annoksille hyvin.

Makeaksi päätteeksi nautimme vaniljaan vivahtavaa tyrnikeittoa ja karviaissorbettia kotimaisella kuohuviinillä. Barossa Botrytis Semillon osoittautui oivaksi viinivalinnaksi jälkiruuille.

Hyvin järjestettyä ja lämminhenkistä tapahtumaa muistelemme taatusti myöhemminkin – päivästä jäi paitsi uusia tuttavia, myös tarpeellista tietoa sekä ennen kaikkea loistava fiilis!

Ravintola Lasipalatsi
http://ravintola.lasipalatsi.fi
Aukioloajat: Ma–Pe 11–24, La 14–23. Su suljettu.
Mannerheimintie 22–24, Helsinki.


Kuvat: Pasi Murto
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti