23. maaliskuuta 2013

HERKKUKORIN VOITTAJA ON ARVOTTU

Onnetar suosi Merjaa.

Tämä kuva on muutaman vuoden takaiselta matkaltamme Moselin viinilaaksoon, joka tunnetaan upeista rieslingeistään.

Portobello peräänkuulutti vähän aikaa sitten rakkaimpia ruokamuistoja lapsuudesta. Pienen patistamisen jälkeen niitä ropisikin mukavasti.

Marjun muistot veivät lapsuuden mökkikesiin, jolloin sienimetsälle suunnistettiin äidin johdolla. Retken antimet muhennettiin mökin puuhellalla.Jo pelkkä ajatus siitä tuo veden kielelle. Olen edelleen vilpittömästi sitä mieltä, että juuri tuo harvinainen herkku, tattimuhennos, on maailman parasta ruokaa”, hän kirjoitti.

Mimosa puolestaan muisteli mummonsa pyörittelemiä lihapullia. Aina mummolaan saapuessa häntä ja samanikäistä serkkuaan odotti höyryävä keko lihapullia, joista tapeltiin vielä seuraavana aamunakin – leivän päälle halkaistuina kuulemma! ”Mummin salaisuus taisi olla voin ja kerman suruton käyttö – pullat haudutettiin kypsiksi kermakastikkeessa. Olen koittanut jäljittää ohjetta myöhemmin, ja onnistunut saamaan aika hyviä toisintoja aikaiseksi. Ihan samaan ei tietysti voi ikinä yltää”, hän tuumi.

Onnetar suosi kuitenkin Merjaa, jonka makumuistot johdattivat aina Espanjaan asti. Vuonna 1967 hänen ollessaan 11-vuotias perhe reissasi Espanjaan, jossa Merja sai pienen höynäytyksen kautta maistaa elämänsä ensimmäistä kertaa etanoita. ”Isäni oli veijari ja yllytti kokeilemaan erilaisia makuja reippaasti. Niinpä hän teki kepposen ja tarjosi minulle sienimunakasta ja seuraili virne naamallaan kuinkas ruoka maistui…? Lopulta isä kertoi tyylilleen uskollisena hurjasti nauraen, että olin syönyt etanamunakasta, enkä suinkaan sieniä!”, Merja kertoi. ”Kokemus ei ollut kuitenkaan kauhistuttava ja etanat olivat miedonmakuisia. Muistelen pikkutytön päässäni ajatelleen, että meidän kotipihallammekin moisia otuksia kasvaa”, hän jatkoi.

Toinen Merjan Espanjan-matkaan liittyneistä muistoista oli tuorepuristettu mangomehu, jonka maun hän yhä tuntee suussaan. ”Muistan vieläkin miltä paksu mangomehu maistui  –koti-Suomessahan saatiin äidin tekemää punaviinimarjamehua – enkä ollut koskaan ennen saanut eksoottisesta mangosta valmistettua mehua. Se maistui taivaalliselta! Enpä tiedä olenko koskaan sen jälkeen saanut niin hyvää tuoremehua, joten suuren vaikutuksen tämä makuelämys minuun teki.”

Merjalle lähtee siis herkkukori, joka sisältää luomuteetä- ja mausteita, meksikolaista kahvia, suklaalla kuorrutettuja mansikoita sekä sveitsiläistä Lindtin suklaata.

Kiitos osallistuneille ja onnea voittajalle! 

Ps. Vielä on hetki aikaa osallistua mahtavan lukupaketin arvontaan. Kilpailuun pääset tästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti