3. helmikuuta 2012

WITHER HILLS -VIINEJÄ UUDESTA-SEELANNISTA

Viinin viemää.
Viimeviikkoisessa Wineserverin tastingissa tutustuimme uusiseelantilaisen Wither Hills -tilan viineihin viinintekijä Sally Williamsin johdolla.

Marlborough on Uuden-Seelannin suurin viinialue, jota Wairaun ja Awataten laaksot halkovat. Lähes 80 prosenttia maan viineistä tuotetaan Marlboroughissa. Pohjois- ja etelälaaksojen korkeus- ja lämpötilaerot kuumine päivineen sekä viileine öineen tuovat omat haasteensa viininviljelyyn.

Ensimmäisenä maistoimme aromikasta Sauvingnon Blancia, jota tilalla on valmistettu vuodesta 1994 lähtien. Tuoksussa oli ripaus ruohoa sekä mustaherukanlehteä. Olin erottavani tuoksusta myös trooppista hedelmää. Maussa oli Uuden-Seelannin valkoviineille tyypillistä hedelmäisyyttä sekä sopivasti happoja. Minusta viinissä oli niin ikään sopivasti makeutta tasapainottamassa hapokkuutta. Tämä viini nousikin suosikikseni.Tasting jatkui vuoden 2010 Rarangilla, joka ei ollut niin minun makuuni. Nuorena juotavassa valkoviinissä oli kuivahko mutta mineraalinen maku. Mukana oli myös hivenen sitruunaruohoa. Sally suositteli viiniä mereneläville, mutta myös lampaanmaidosta valmistettu valkohomejuusto pyöristi suutuntumaa kivasti.

Viime vuoden Pinot Gris olisi puolestaan sopiva valinta thai-ruuille. Viinissä oli 9 grammaa jäännössokeria, mikä toi makuun mukavaa makeutta.Valkoviineistä jatkoimme punaisten pariin. Vuoden 2008 Wairau Valley Pinot Noirissa oli pehmeä suutuntuma ja tuoksussa aavistus savuisuutta. Keskitäyteläisessä maussa oli karpaloa sekä tammea. Viini saakin kypsyä 14 kuukautta ranskalaisissa tammitynnyreissä.

Comte-juusto sopi viinin seuraan hyvin. Lopuksi maistelimme Benmorven Vineyards Pinot Noiria, joka oli edeltäjäänsä matalahappoisempi ja mukaili ehkä eurooppalaisempaa tyyliä.

Loistoviinien parissa jatkoin myös tällä viikolla, kun pääsin testaamaan Alsacen Grand Cru –viinejä Ritarihuoneella. Tärppejä tulossa kenties myöhemmin…

Viinintuoksuista viikonloppua! :)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti