Jouluna kokoonnuimme lapsuudenkotiini perheen pariin. Mansikkatien moderni juhlamenu sisälsi amuce-bouchen kuohuvan kera, hienostuneen alkukeiton sipulista crossinin kanssa, alku- ja pääruokapöydät, suomalaisia pientilajuustoja, jälkkärin sekä petits foursit.
Alkuun maistelimme espanjalaista luomucavaa, jonka viehkeään paahteisuuteen ihastuin aiemmin syksyllä. Parés Baltà Brut 'b' (9,60€/Alko) on erittäin kuiva, jolle terävät hapot antavat pirskahtelevaa ryhtiä. Kuohuvan kylkeen sopi amuce-bouchet eli pienet suupalat, jotka tällä kertaa olivat manteleilla täytettyjä virheitä oliiveja.
MANTELIOLIIVIT
RESEPTI 4-6:lle
Raaka-aineet:
1 prk isoja, vihreitä oliiveja (kivettömiä)
n. 150 g kuorittuja, kokonaisia manteleita
suolaa
- Paahda mantelit kuivalla pannulla kullanruskeiksi.
- Ripottele päälle suolaa ja anna jäähtyä.
- Täytä oliivit manteleilla.
Illallisemme jatkui sipulikeitolla, jonka ohjeen äiti oli bongannut jostain lehdestä. Lempeänmakean keiton kanssa joimme Spy Valley Gewurztramineria vuodelta 2010 (13,20€/Alko). Uudessa-Seelannissa tehty valkoviini on todellinen löytö! Nimensä viini on kuulemma saanut viinitilan läheisestä satelliittien tarkkailuasemasta. Puolikuivassa valkkarista on aistittavissa litsiä ja limeä.
Alkuruokapöydästä löytyi monenlaisia herkkuja: mätilajitelma lisukkeineen, tuorejuustolla täytettyjä kylmäsavulohirullia ja rucolaa, kokonaisia rapuja sitruunalla, pähkinäistä vihersalaattia, leipäjuustoa itsetehdyllä lakkahillolla, marinoituja sieniä sekä erilaisia kylmä- ja lämminsavukaloja.
KYLMÄSAVULOHIRULLAT TUOREJUUSTOLLA
RESEPTI (Määrät riippuvat syöjistä)
Raaka-aineet:
Kylmäsavulohta ohuina siivuina
Tuorejuustoa
Tilkka kermaa
Tuoreita yrttejä
Rucolaa
Pippuria, suolaa
- Asettele lohisiivut limittäin laataksi tuorekelmun päälle.
- Notkista tuorejuusto (esim. Creme Bonjourin Savulohi & Piparjuuri) tilkkasella kermaa. Pilko sekaan tuoreita yrttejä, kuten tilliä ja persiljaa.
- Levitä seos lohilaatan päälle.
- Rouhi pinnalle pippuria ja suolaa.
- Kääri kelmun avulla tiukalle rullalle ja anna rullan jäätyä pakastimessa muutaman tunnin.
- Leikkaa kohmeisesta rullasta annospaloja juuri ennen tarjoilua ja nauti rucolan kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti